Over downloads-bits en bytes


Downloadproblemen? Browser werkt niet, antivirus software blokkeert en meer van dat soort ongein. Alles krijgt de schuld, maar je weet niet wat het echt is. Vervolgens krijg je een handvol suggesties om een oplossing te vinden om een eindeloos langdurende download te versnellen.

Over bestandsgrootte

Allereerst iets over de notatie. Met diverse programma’s worden verschillende waarden vastgesteld voor eenzelfde bestand. Het verschil zit in de notatie of men of bits of bytes hanteert. Om van bits naar bytes om te rekenen, vermenigvuldig je de waarde in MB met 1024. Let op de punten en de komma’s in notaties!
[ scene7.cab = 537,708 MB * 1024 = 550.612 KB ]
In Windows leven we dus in Bits en niet in Bytes.

Links – Notatie in Windows Verkenner in Bits | Rechts – Notatie in Filezilla in Bytes
Bestand Install scene7.cab = 537,708 MB (MegaByte) x 1024 = 550.612 KB (Kilobits)

Over Data-transfer

De snelheid van data transfer wordt uitgedrukt in bits en niet in Bytes. In dit voorbeeld dus 122.46 Mbps (= megabits/sec) = 122.460.000 bits per seconde. Aangezien er 8 bits in een Byte zitten plus een startbit en een stopbit, deel je het getal door (8+2) en weet je de hoeveel MB er per seconde er maximaal getransporteerd KAN worden (~12 MB/s).

1024MByte.bin x 1,024 = 1.048.576 KBit |
1 GB (een GigaByte) = 1024 MB (ongeveer 1 miljard Bytes)

Het downloaden van binaire bestanden (alleen maar met “nullen”) gaat het snelste. Bij het downloaden van MSFS-patches worden de bestanden gecomprimeerd aangeleverd per map als bestanden van maximaal 2 GB en bij een nieuwe installatie is de totale download-grootte ongeveer ~104.000 MegaByte.
Met een downloadsnelheid van 12 MB/s duurt dat dus minimaal 104000/15/60= 145 minuten. Bijna 2,5 uur.

Vergeet ook niet dat bij MSFS na iedere gedownloade map er een proces van decompressie in gang wordt gezet voor die map EN dat de bestanden op hun plaats worden geschreven op de SSD of M.2-SSD. Dat wordt dus in tijd minimaal 2x zolang en bedraagt in de praktijk tussen de 4 en 4,5 uur bij een download van gemiddeld 100 Mbps. En dat is NIET de snelheid waarmee gedownload wordt, maar dat is de waarde van de bandbreedte.

Waarom duurt het zo lang? Bandbreedte

De bandbreedte geeft aan hoeveel Mb er per seconde getransporteerd KAN worden. De afhankelijken daarbij zijn o.a. de afstand van jouw pc tot de server (PING) en dus hoe verder je verwijderd bent van een server, des te langer duurt het voordat het bestand binnen is. Als je kijkt in de specs van de MSFS is het de bandbreedte die wordt aangeduid en niet de snelheid waarmee het binnenloopt.
Wanneer de server en de pc naast elkaar staan, is de bandbreedte = snelheid, tenzij ..

Gebruik speedtest.net om uit te vinden wat jouw Download is.

Kies een server in Amsterdam, want daar staat de NL-MSFS deur naar de wereld open.

Nog meer hiccups?

We hebben nog niet gesproken over welke schijf je gekozen hebt om de sim te installeren.

Downloaden is een Windows-proces en gaat dus het snelste op de C-schijf met dit operating system. MSFS geeft als default installatiepad aan dat je de sim (ik heb het niet over de Steam-cliënt of Xbox cliënt) moet installeren op de locatie (van Steam): C:\Users\jouwnaam\AppData\Roaming\Microsoft Flight Simulator\Packages\Official\

Dat is niet voor niets, want 75 % van de “hongerige” sim activiteiten spelen zich af binnen Windows en het zou handig zijn als de C-schijf de snelste schijf is die ook de snelste communicatie met de processor onderhoudt. Alles wat je anders verzint, duurt alleen maar langer.