1. Wat heb je nodig

De computer die je hebt, of wilt aanschaffen, is van grote invloed op welke flight-simulator  versie je kan gebruiken. Of anders gezegd; heb je een eenvoudige PC, dan kan je nog het beste FS9 aanschaffen. Dit pakket is heel uitgebreid en vraagt toch niet zo veel kracht van je PC.

Anders is het als je werkelijk de allermooiste graphics wilt zien en het allerbeste uit het flightsimulator-pc  wilt halen. Als je FSX-SE op een eenvoudige PC gaat gebruiken, zul je alle instellingen in FSX-SE zo laag mogelijk moeten zetten, anders blijft er niks over van de performance van je computer.

Laten we dat even uitleggen. Als je naar tv kijkt, naar film of een computerscherm zie je uiteraard bewegende beelden. Deze  kunnen alleen maar “bewegend” zijn als  een groot aantal beelden elkaar heel snel opvolgen. Film en tv hebben daarom  een z.g. “beeldverversingsfrequentie” van minimaal 25 beelden per seconden. Bij deze snelheid is ons menselijk oog niet meer in staat om de afzonderlijke beelden te onderscheiden en zullen we de aangeboden beelden als vloeiend ervaren. Ook bij computerdisplays is dit aan de hand. Wij noemen dat in  computertermen het aantal frames per second, ofwel fps (een frame is dus één afzonderlijk beeld of plaatje).

Heel eenvoudig gezegd is er dus het volgende aan de hand. Als jouw computer niet in staat is om alle snelle veranderingen van die verschillende  beelden per seconde (die hij van flight-simulator- programma aangeboden krijgt) te verwerken, zal je een hakkelend of stotterend beeld op je monitor zien. Het aantal frames kan daardoor wel inzakken naar 5 tot 6 fps i.p.v. de noodzakelijke 25 fps. Hoe meer details je wilt zien, uiteraard in vloeiende beelden, hoe beter (of sneller) je computer zal moeten zijn.

Zorg dus dat je voor flight-simulation een snelle pc hebt.
Wat houdt dat in?

 • Een goed en snel werkend moederbord met (snelle) Multi Core Processor minimaal i7.
 • Minimaal 6 GB werkgeheugen. (Let op: heb je meer dan 4Gb geheugen? Gebruik dan ook de 64 bits versie van Windows.)
 • Een nieuwe generatie Videokaart. Minimaal 3 GB grafisch geheugen.
  Geschikt voor DirectX11 (en voor P3DV3 DirectX12).
 • Windows 7/8/10 Operating System.
 • Een stabiele  voeding met een behoorlijk wattage om al dat vermogen voor die performance  te kunnen leveren. bv. 500 tot 850 Watt.
 • Twee displays. Een mooi formaat is 22″ tot 27″.

Wat zit er in jouw PC?

Wanneer je geen idee hebt welke hardware er in jouw pc zit, doe je het volgende:

 • In Windows 10 druk je op de startknop en tik je in dxdiag, gevolgd door een ENTER.
 • In Windows 8: type in het startscherm “sys”en kies Systeem Informatie/System Information of type “Run”en dan dxdiag, Enter
 • In Windows 7: ga naar Start en type je dxdiag in het start- zoekveld, gevolgd door een Enter

Je krijgt (ongeveer) dan dit scherm:

Kies: Alle gegevens opslaan… en/of noteer de gegevens die in de Systeeminfo staan bij Processor en Geheugen.
Vergelijk deze  gegevens met de minimum eisen zoals deze straks zijn vermeld.
Lees door onder 2. Controleer Hardware over de verschillende hardware aanbevelingen van Processor tot en met Randapparatuur.

Upgrade: Wil je toch een upgrade doen van je hardware?

Doe dat dan in deze volgorde en bedenk wat je hebt en wat het je gaat kosten:

 1. Processor (CPU) …past er geen snellere CPU op je moederbord, dan is dit de showstopper en heeft een verdere upgrade geen zin.
 2. Systeem geheugen (RAM) alleen uitbreiden als er nog fysiek ruimte is op het moederbord; let op de specificaties van je moederbord.
 3. Grafische kaart (GPU), maar dan alleen wanneer aan de twee bovenstaande punten voldaan is.

Naar het oud archief:
Flight Simulator X Acceleration Expansion Pack

Noot: het Acceleration Expansion pack vereist dat het originele Flight Simulator X programma is geïnstalleerd. Alle systeem eisen voor Flight Simulator X moeten overeenkomen met of beter zijn dan het in de 2e tabel vermelde om het expansion pack correct te laten werken. Onze standaard installatie van FSX was vroeger vastgesteld op FSX + SP1 +SP2.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s